Biografie

deze website wordt momenteel bewerkt

 

Ben Heijnen

De Nederlandse tenor Ben Heijnen (*1983) genoot zijn all-roundstudie solozang klassiek aan het Maastrichts Conservatorium onder leiding van hoofdvakdocent Frans Kokkelmans. 

 

Ben begon zijn zangopleiding op 8-jarige leeftijd aan de muziekschool te Roermond. Tijdens zijn studie trad hij met vele lokale verenigingen op in musicals en operettes. Hij maakte ook deel uit van het “World Youth Choir” (wereld jeugdkoor) waar hij enkele jaren mee op tournee ging en waar ook al snel zijn solistische kwaliteiten erkend werden.

Gedurende zijn studie was Ben ook werkzaam als assistent productieleider bij Opera Zuid, waardoor hij kennismaakte met de ins- en outs van de operawereld.

Na zijn studie was hij verbonden aan het operakoor van theater Krefeld-Mönchengladbach (D) daar vertolkte hij ook diverse kleine rollen. Tevens uitte hij altijd zijn voorliefde voor de liedkunst, door het geven van recitals in binnen en buitenland. 

Ben werkt  als freelancer mee aan oratoria en opera- producties, als koorlid en solist over heel de wereld. Solistisch wordt hij door Mya Besselink gecoacht. 

Ben zong opera-rollen als Tamino (Die Zauberflöte) en Ferrando (Cosi fan Tutte) (WA Mozart) Nemorino (l`elisir d`amore, G. Donizetti) en Hans (Verkaufte Braut, B. Smetana).

Ben zong de solo-partijen in oratoria als “die Jahreszeiten” en “die Schöpfung” (J. Haydn), “The armed man” van K. Jenkins, “Petit Messe Solenelle”van G. Rossini en het Requiem van WA Mozart. Ook vertolkte hij de Evangelist in de “Markus Passion” van R. Keiser.

Vanwege zijn affiniteit met de Duitse taal is Ben vaak te horen in operettes; een genre en tijdsgeest waarin hij zich uiterst thuisvoelt..!

Momenteel produceert Ben een solo- CD.

Ook werkt hij aan “Plan-B!” (Inkijk in het leven en werk van een Zanger...)

Een (thuis)theaterprogramma om bij mensen in huis tijdens intieme “speciale” gelegenheden ten tonele te spreiden... Hierin zijn diverse stijlen uit de klassieke muziek vertegenwoordigd en deze worden sappig aangekleed met “geschiedenisles”, “weetjes” en anekdotes uit de muziekwereld. Een gezonde mix van “echte” (zwaardere) klassieke muziek om naar te luisteren én “feel-good”/ evergreens voor de feestvreugde... 

Ben geeft ook stemvorming aan koren en individuele (semi- professionele) zangers/ zangeressen. Zijn voornaamste aandachtspunt hierbij zijn de anatomische aspecten van het lichaam bij de Zang en het via interpretatie komen tot een betere uitvoeringspraktijk.

Ook zijn jarenlange muzikale bijdrage aan het Ommetje Opera tijdens het Limburg Festival wordt telkens met jubelzang ontvangen... Dit optreden is een wandeling door een dorpskern in midden-Limburg waarbij op unieke locaties én op een ludieke manier een voorstelling van opera muziek wordt verzorgd, omlijst door anekdotes en met grote “verrassingen” voor het publiek; en dat alles is straattheater à l`improviste..!

Met zijn zus (fluitiste Nicole Heijnen) en pianiste Hilde Ubben vormt hij het Trio di Bianco Natale, waarmee ze samen kamermuziek ten gehore brengen.

Vanaf 2015 is Ben dirigent van het Gemengd Koor te Beesel. Ook is hij Vocal Coach van het Koninklijk Roermonds Mannekoor; het koor waar Ben zijn muzikale carriere startte.

Daarnaast is Ben vast koorlid van het enige professionele Concertkoor dat Nederland rijk is; het Groot Omroepkoor. Daarmee is hij vaak (solistisch) te horen op Radio4 en te zien bij NPO. Ook is hij lid van het mannen- ensemble bij André Rieu.